Graffiti verwijderen

Ongewenste graffiti is een veelvoorkomend probleem. Liefhebbers van graffiti zien het als een vorm van kunst, maar houden vaak geen rekening met anderen. Met een spuitbus vol verf worden teksten of afbeeldingen op andermans muren en gevels gespoten. De gedupeerde blijft meestal zitten met de gevolgen en zal zelf de graffiti moeten laten verwijderen. Een vervelende klus, maar zeker niet onmogelijk

Berenschot 011 Grafitti 2 Pictu


GRAFFITI VERWIJDERING

Berenschot 012 Grafitti 3 Pictu

Graffiti kan op verschillende manieren worden verwijderd. Welke reinigingswijze het beste kan worden gekozen hangt af van de situatie. Zo is kalkhoudende zandsteen bijvoorbeeld kwetsbaarder dan hardsteen. Na het verwijderen van graffiti zijn veel soorten natuursteen zeer poreus, met alle gevolgen van dien. Ook is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Hoe langer de graffiti namelijk de tijd heeft om zich aan het oppervlak te hechten, hoe moeilijker het reinigingsproces wordt. Ook dit betekent meer schade aan de gevel doordat er in dat geval een drastische aanpak nodig is. Over het algemeen heeft men 24 uur de tijd om de graffiti te verwijderen zonder dat er permanente schade aan de gevel ontstaat. Berenschot Schoonmaakbedrijf kan u adviseren welke methode het beste bij uw situatie past.


 Reinigingsmethoden

Berenschot 013 Grafiotti gereed 1 Pictu

• Hogedrukreiniging 

Door middel van de hoge druk van kokend water wordt de graffiti opgelost en verwijderd. Het nadeel van deze methode is dat het vaak schade toebrengt aan de gevel 

 Chemisch reinigen

De graffiti wordt losgeweekt door middel van een chemische remover. Deze methode krijgt vaak de voorkeur, vanwege de beperkte schade aan de gevel. Toch is deze methode vaak niet voldoende om de gevel volledig te reinigen. Een combinatie met hogedrukreiniging is dan de oplossing. 

Tegenwoordig is er bij deze methode overigens steeds minder sprake van milieuvervuiling doordat men gebruikt maakt van biologisch afbreekbare reinigingsproducten.

• Gesloten onderdruk straalsysteem

Het ontwerp van het onderdruk straalsysteem doet denken aan een stofzuiger. door middel van onderdruk in combinatie met het bestrijdingsmiddel granulaat wordt de verf als het ware uit het oppervlak gezogen. Het onderdruk straalsysteem is een milieuvriendelijke manier om graffiti te verwijderen. Er komen geen afvalstoffen vrij en het granulaat kan worden gerecycled. Deze reinigingswijze laat bovendien nauwelijks tot geen schade achter aan het gereinigde oppervlak. 

• Softstraaltechniek

Softstraaltechniek is net als het onderdruk straalsysteem een milieuvriendelijke manier om graffiti te verwijderen. Water wordt met zand, grit, bakpoeder of glasparels (afhankelijk van de kwetsbaarheid van de ondergrond) gemengd en onder lage druk tegen het oppervlak gespoten.    

• Laseren 

Bij deze vorm van gevelreiniging wordt het vuil door middel van intensief licht verdampt. Deze dure methode wordt vooral gebruikt bij monumentale panden. Wanneer lasering wordt toegepast op natuursteensoorten kan er verkleuring optreden door de intensieve reiniging. Verder tast deze methode het originele oppervlak niet aan, maar wel andere materialen zoals coatings.  

Het kan bovendien nodig zijn om de gehele gevel te laten reinigen, zodat er geen overgang of kleurverschil te zien is.


GRAFFITI PREVENTIE

Na het reinigen van uw gevel is deze weer aantrekkelijk voor graffitispuiters. Hier kunt u helaas weinig aan doen. Wat u wel kunt doen, is voorkomen dat er nog meer schade aan uw gevel ontstaat als gevolg van nieuwe graffiti. Dit kan door een speciale coating aan te laten brengen. Deze coating zorgt ervoor dat de graffiti zich niet aan het oppervlak hecht, zodat het eenvoudiger is om deze te verwijderen. Dit beschermt uw gevel tegen blijvende schade. 

Er bestaan drie verschillende soorten coating

  1. Zelfopofferend systeem: doordat de graffiti zich aan coating hecht, verdwijnt de coating bij verwijderen door middel van warm water onder hoge druk. Hierna dient er een nieuwe coating te worden aangebracht. Deze coating is zo goed als onzichtbaar en gaat tot drie jaar mee.
  2. Permanente coating: doordat de graffiti zich vrijwel niet aan deze coating hecht, gaat het verwijderen zeer gemakkelijk. Doordat de coating onaangetast blijft gaat deze ongeveer tien jaar mee. Het nadeel van permanente coating is dat deze meestal vrij zichtbaar is. 
  3. Semi-permanente coating: Deze coating bestaat uit zowel een permanente als een zelfopofferende laag. Dit type coating wordt meestal toegepast op kwetsbare oppervlakken waar vaak graffiti op wordt gespoten. De bovenste laag moet na het verwijderen van graffiti weer hersteld worden. De semi-permanente coating biedt ongeveer vijf jaar lang bescherming.  

Coatings zijn beschikbaar in elke RAL-kleur. U kunt ook kiezen voor een transparante coating. 


WIE BETAALD DE KOSTEN VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GRAFFITI?

Wanneer iemand ongevraagd graffiti op andermans eigendommen aanbrengt en hierbij betrapt en aangehouden wordt, dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt door de politie. Normaliter wordt deze dader ook veroordeeld tot het verwijderen van de graffiti of tot het betalen van de kosten van de verwijdering. In de praktijk komen er echter weinig zogenaamde heterdaadjes voor, en wanneer iemand al opgepakt en veroordeeld wordt tot het betalen van de schade, dan blijkt het schadebedrag in de praktijk nauwelijks inbaar te zijn bij de dader. Over het algemeen draait de gedupeerde dus zelf op voor de kosten van het verwijderen van de graffiti en de eventuele schade. Er zijn overigens verzekeraars die de schade en kosten veroorzaakt door (het verwijderen van) graffiti beperkt vergoeden.

Klik hier om meer informatie over onze dienstverlening aan te vragen.

|  Privacy    Disclaimer  |  KvK  A’dam: 35013283   BTW nr. NL.8203.34.145.B.01   EBN.VCA 06-340-1   NACE code K 74.70